Ingredience pro 4 osoby
- 2 hrnky vařených jáhel
- 100g uzeného tempehu
- 1 vrchovatá lžíce sladěnky
- 4 lžíce sezamového oleje (nebo slunečnicového)
- 1 velká cibule
- 10 cm pórku
- 2 lžíce spařených hrozinek
- 2 lžíce loupaných mandlí
- petrželka, pažitka
- 1 mrkev
- ½ lžičky kurkumy
- půl lžičky drceného, nebo římského kmínu
- sojová omáčka na dochucení
- sůl
Na 2 lžicích oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a osolíme. Restujeme pomalu do sklovata. Uzený tempeh nakrájíme na malé kostičky, pórek nakrájíme na malé proužky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Na druhou pánvičku dáme 2 lžíce oleje, špetku soli a na to vrchovatou lžící sladěnky, počkáme, až lehce zpění a vzápětí do ní přidáme nakrájený tempeh, nastrouhanou mrkev a pórek a pomalu orestujeme. Směs se nesmí připálit, proto mícháme a restujeme na nižším stupni. Přidáme koření – římský kmín a kurkumu a ještě chvilku mícháme.
Do mísy dáme uvařené jáhly, hrozinky, mandle, do sklovata opečenou cibulku, směs z druhé pánvičky, na jemno nakrájenou petrželku a pažitku a dochutíme sójovou omáčkou. Pokud máme kopřivy, spaříme je napřed horkou vodou a nakrájíme na proužky. Výborný je přidat do směsi i medvědí česnek nakrájený na proužky, pokud ho máme. Pekáček, nebo ohnivzdornou mísu vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs, neměla by být moc vysoká, stačí 3-5 cm. Mokrýma rukama uhladíme směs a nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou. Dáme na cca 20 minut zapéct do trouby na 160°C. Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.
Praktické
Jáhly nevaříme příliš do měkka, aby z nich nebyla kaše. Nádivka by potom neobsahovala jednotlivé kuličky jáhel, ale byla by to spíše pečená kaše se zeleninou a tempehem. I tato varianta je ovšem chutná! Pokud chceme vyrobit nádivky větší množství, aby zbyla na večeři či na cesty, nepřidáváme do ní mrkev a pórek. Pouze orestujeme cibulku, na oleji se sladěnkou orestujeme tempeh, přidáme jáhly, zapečeme a takto můžeme jíst i studené.
Kombinujeme
Pokud chcete udělat slavnostní velikonoční oběd, doporučujeme ji podávat s čočkovou omáčkou, napařovanou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátkem.
Výborná je také varianta s fazolemi na cibulce a kvašenou zeleninou, nebo kvaškou.
Obměna
Nemáme-li zrovna uzený tempeh mužeme použít tofu. Tofu, nebo tempeh může být i marinovaný. můžeme libovolně kombinovat naturální tempeh, marinovaný tempeh, uzené či marinované tofu.
ZDROJ: https://www.jimejinak.cz/2012/04/vytecna-velikonocni-nadivka/