nasbírané lístky
Bonellia
Demona2003
Christian
karolka267
Keysi
Kikiss
kikuse
kokinko
Mipi
mudla
poletka
WolfEllie
Bílá sobota
Bílá sobota je dnem pobytu Krista v hrobě. Církev trvá na modlitbách u Kristova hrobu a uvažuje o jeho umučení a smrti. Oltářní stůl je obnažen a neslaví se mše svatá. Teprve po slavných obřadech noční vigilie, které jsou přípravou na Kristovo zmrtvýchvstání, Církev prožívá velikonoční radost naplňujících celých padesát dní
Bílá sobota je tzv. aliturgickým dnem, neboť se zásadně neslaví mše svatá a další svátosti, kromě pomazání nemocných a svátosti smíření; je také označována jako den světla. Všechny činnosti v předchozí i tento den mají hlavní cíl - očistit duše, těla i příbytky, aby večer bylo vše připraveno na slavnou mši
V byzantském obřadu se slaví tzv. Jeruzalémská utrenja.
SOUTĚŽ
napiš jak se nazývají mláďata těchto zvířat
VELIKONOČNÍ PERNÍČKY
Překvapte na Velikonoční pondělí koledníky nejen krásnými vajíčky, ale i sladkými perníčky. Vaše medovníčky budou bezkonkurenčně originální a určitě s nimi sklidíte velký úspěch. Nebojte se do pečení perníčků zapojit i děti. Popusťte společně uzdu fantazie při zdobení. Nazdobte si perníčky vtipně, vesele a třeba i barevně. Užijte si kreativně společné chvíle a vychutnejte si velikonoční náladu :-)
Pořiďte si různorodé tvary vykrajovátek, aby vás zdobení bavilo. Nikdo nechce zdobit velké množství perníčků jen jednoho tvaru. Na Velikonoce určitě využijete vajíčko, květinku, čtyřlístek, kuřátko, slepičku, motýla, ovečku, ale i jiná zvířátka – kočku, pejska …
Suroviny na perníkové těsto:
140 g moučkového cukru
2 vejce
100 g Hery
2 lžíce rozpuštěného medu
2 – 3 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody
400 g hladké prosáté mouky
postup:
V míse utřete cukr se dvěma vejci a změklou Herou, přidejte med a koření.
Do hmoty vmíchejte mouku smíchanou se sodou.
Vypracujte kompaktní těsto a nechte jej nejlépe přes noc uležet v chladničce.
Uleželé těsto si rozdělte na 3 části.
Z kousku první části vyválejte plát a vykrojte jeden pokusný perníček. (pokusný proto, abyste zjistili, jak silně pláty vyvalovat)
Vykrojený tvar upečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
Upečený perník ihned potřete rozšlehaným vajíčkem.
Perníčky nechte před zdobením minimálně jeden den odpočinout. Na čerstvě upečeném perníku by poleva nemusela dobře držet.
Suroviny na polevu:
1 bílek
150 g prosátého moučkového cukru
3 kapky citronu (ne víc, poleva by mohla lepit a špatně schnout)
postup:
Cukr několikrát prosejte přes sítko
Prosátý cukr ušlehejte s bílkem a třemi přecezenými kapkami citronu, dokud nevznikne hladká bílá poleva.
Opakované prosátí cukru je klíčem k úspěchu! Prosetím zabráníte tomu, aby poleva ucpávala zdobící špičku. Pamatujte, že čím hustší polevu připravíte, tím tenčí budete mít linku, ovšem tím hladší poleva musí být.
Sáček na zdobení naplňte polevou a pusťte se do nejzábavnější části.
Pokud si chcete se zdobením opravdu vyhrát, udělejte si nejprve základní kontury, ty nechte zaschnout a teprve potom dodělejte detaily.
Chcete-li perníčky vybarvovat, připravte si polevu stejnou jako na konturování, jen o trochu řidší = opět 1 bílek, 3 kapky citronu, ale o trošku méně cukru. Polevu si rozdělte do několika mističek a pokud chcete, obarvěte ji kvalitními potravinářskými barvami. Řidší polevu na vybarvování nanášejte kvalitním štětcem, který nepouští chlupy, až ve chvíli, kdy jsou kontury zcela suché.
Pokud chcete dále zdobit i vybarvenou plochu, opět počkejte než zcela zaschne.
Zdroj: https://www.i-creative.cz/2014/03/31/velikonocni-pernicky/
Děkuji za účast na festivalu :)